POMOC SPOLOČNOSTI COCA-COLA AKO REAKCIA NA TRAGÉDIU TSUNAMI

22.02.2005 Celý región

Bratislava 14. februára 2005 Celá rodina Coca-Cola prežíva spolu s národmi v Ázii, Afrike a na celom svete šok a smútok z veľkej tragédie, spôsobenej tsunami...
Bratislava 14. februára 2005 Celá rodina Coca-Cola prežíva spolu s národmi v Ázii, Afrike a na celom svete šok a smútok z veľkej tragédie, spôsobenej tsunami. Spoločnosť Coca-Cola spolu so svojimi obchodnými partnermi pracuje v postihnutých krajinách a regiónoch s cieľom poskytnúť čistú pitnú vodu a podporiť pomoc na mieste a úsilie o obnovu pôvodného stavu a uspokojenie základných potrieb..

Už niekoľko hodín po tsunami sme začali miestne operácie v úzkej koordinácii so záchrannými tímami, miestnymi a medzinárodnými organizáciami, vrátane Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca, vládnymi fondmi pre pomoc pri živelných pohromách a nevládnymi organizáciami s cieľom zabezpečiť životne dôležité dodávky. Vo všetkých ázijských krajinách sme zmobilizovali náš distribučný systém pre transport núdzových dodávok do postihnutých oblastí. Mnohí z našich zamestnancov v Ázii a Afrike dobrovoľne venovali stovky hodín svojho času, pracovali celé dni aj cez víkendy, aby pomohli pri distribúcii vody a iných núdzových dodávok, a osobne poskytli finančnú aj materiálnu pomoc.
Do dnešného dňa príspevky Coca-Cola na pomoc obetiam tsunami dosiahli celkovú čiastku takmer 20 mil. USD. Spoločnosť Coca-Cola prispela miestnym a medzinárodným organizáciám čiastkou 10. mil. dolárov, aby im pomohla v ich úsilí. Naše miestne prevádzky a partneri v Ázii a Afrike zvýšili tento príspevok tým, že poskytli 7,3 mil. USD pre pomoc na mieste katastrofy. Spoločnosť a jej partneri poskytli ďalších viac ako 2,5 mil. USD vo forme materiálnej pomoci, vrátane viac ako 1,2 mil. fliaš vody, balíčkov s potravinami, zdravotníckych potrieb, oblečenia a stanov slúžiacich ako dočasné prístrešky.
Spoločnosť tiež spustila program, ktorého cieľom je vyberať príspevky od zamestnancov spoločnosti Coca-Cola pre Červený kríž, Červený polmesiac, UNICEF, CARE a Fond pre zásobovanie vodou a obnovu Nadácie OSN. Spolupracujeme aj s mnohými ďalšími medzinárodnými organizáciami, zameranými na poskytovanie pomoci, vrátane Fondu Zachráňte deti, pretože katastrofa postihla veľmi veľký počet detí, a International Medical Corps, svetovej humanitárnej organizácie, ktorá sa zaoberá zdravotníckymi potrebami.
Naši partneri spolupracujú aj s organizáciami, poskytujúcimi podporu a pomoc pri katastrofách, ako sú napr. Červený kríž v Indonézii, Thajsku, Indii, Srí Lanke a Singapúre; Podporný fond indického predsedu vlády; Podporné fondy v Indii, zriadené vedúcimi ministrami v Tamil Nadu, Andhra Pradesh a Kerala; Podporný fond pre Andamany a Nikobary; Podporný fond predsedu vlády Srí Lanky; Červený polmesiac Malajzie a Milosrdenstvo Malajzia.
Naše miestne prevádzky majú jedinečné postavenie, ktoré im umožňuje identifikovať podporné a pomocné organizácie, ktoré môžu najlepšie využiť naše príspevky, a pri rozdeľovaní týchto fondov spolupracujeme s najrozmanitejšími organizáciami.
Doterajšia činnosť

V Indonézii spoločnosť spolupracovala s partnermi v oblasti plnenia a distribúcie nápojov pri zabezpečovaní dodávok – vrátane balenej vody a základných lekárničiek (s antiseptikami, antibiotikami, žalúdočnými liekmi a vitamínmi) - pre záchranárov. Zamestnanci darovali záchranárom aj oblečenie a peniaze. V priebehu 72 hodín po katastrofe dobrovoľníci Coca-Cola zmobilizovali 12 firemných nákladných vozidiel, aby dopravili pomocný materiál do niektorých najťažšie postihnutých oblastí v provincii Aceh. Zástupcovia nášho firemného systému navštevujú oblasti postihnuté katastrofou, aby podporili miestne orgány a miestnych vodcov a zabezpečili efektívnu distribúciu dodávok. Doprava je neustále potrebná, preto sme súhlasili, že poskytneme 20 vozidiel rôznej veľkosti Indonézskemu Červenému krížu. Keďže väčšina sanitiek v kľúčových oblastiach provincie Aceh bola zničená, Indonézskemu Červenému krížu poskytneme aj 5 sanitiek. V súčasnosti v provincii neexistuje žiadne zariadenie na uskladnenie a spracovanie zásob krvi. Z tohto dôvodu financujeme budovanie krvnej banky Indonézskym Červeným krížom. Divízia spoločnosti Coca-Cola pre Južné Tichomorie a Kóreu tiež zbiera osobné dary zamestnancov divízie na podporu obetí katastrofy. Ďalej spolupracujeme s podpornými organizáciami a príslušnými orgánmi s cieľom pomôcť oblastiam, ktoré pomoc skutočne potrebujú.
Naši partneri v Indii prispeli na priame činnosti, zamerané na pomoc obetiam tsunami, dodávkami pitnej vody, potravinových balíčkov, oblečenia, dobrovoľníkmi a vozidlami, a súčasne pomohli oblastným orgánom pri budovaní táborov, aby poskytli prístrešie postihnutým osobám. Pracujeme prostredníctvom pomocných organizácií, ako sú napr. Indický Červený kríž, a súčasne prispievame na rôzne podporné fondy, zriadené vládnymi a nevládnymi organizáciami.
Prezident indickej divízie Coca-Coly Sanjiv Gupta odovzdal šeky určené na pomoc a obnovu predsedovi vlády Dr. Manmohanovi Singhovi, p. Soni Gandhiovej, predsedníčke Nadácie Rajiva Gandhiho a Dr. Vimale Ramalingamovej, generálnej tajomníčke Indického Červeného kríža. V mene skupiny Coca-Cola pán Gupta odovzdal aj príspevky pre fínsku nadáciu Zachráňte deti a Nadáciou charitatívnej pomoci. Príspevky boli poskytnuté aj vládnym podporným fondom v Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Kerala a na ostrovoch Andamany a Nikobary. Spoločnosť súčasne identifikovala projekty pre obnovu postihnutých spoločenstiev v oblastiach zasiahnutých vlnami tsunami, Tamil Nadu a Andhra Pradesh. Tieto projekty budú realizované v partnerstve s Indickým Červeným krížom, Nadáciou Rajiva Gandhiho, fínskou nadáciou Zachráňte deti a Nadáciou charitatívnej pomoci.
Kolegovia z našej indickej divízie poukázali Podpornému fondu indického ministerského predsedu svoju jednodňovú mzdu a kancelária indickej divízie darovala jeden milión rupií Indickému Červenému krížu pre poskytovanie lekárskej pomoci v záchranných táboroch.
V Andhra Pradesh sme dodali stovky prepraviek vody, potravinových balíčkov, ako aj oblečenie a prikrývky pre pomocné činnosti po podrobných konzultáciách s Indickým Červeným krížom. K dnešnému dňu bolo distribuovaných 6.400 jednolitrových fliaš s vodou Kinley a 33.800 potravinových balíčkov. 18 našich vozidiel bolo použitých pre pomoc pri záchranárskom úsilí.
V ťažko postihnutých oblastiach na juhu krajiny poskytujeme podobnú pomoc v koordinácii s oblastnými orgánmi a zástupcami Červeného kríža. Napr. v Kerala sme poskytli 800 prepraviek vody prostredníctvom Indického Červeného kríža, ako aj jednu tonu ryže.
V Chennai, hlavnom meste južného štátu Tamil Nadu, sme dodali 36.900 jednolitrových fliaš vody Kinley a 6.300 potravinových balíčkov rehabilitačným táborom a nemocniciam v postihnutých oblastiach a s miestnym ministerstvom zdravotníctva a Červeným krížom spolupracujeme pri poskytovaní pomoci. Súčasne sme zmobilizovali dobrovoľníkov spomedzi zamestnancov a poskytli miestnej správe 40 vozidiel. Vzhľadom na to, že v Chennai naliehavo potrebujú prikrývky, sárí a iné typy oblečenia, iniciovali sme ich zbierku medzi zamestnancami v našej pobočke v meste Chennai aj v celej krajine.
Na vzdialené ostrovy Andamany a Nikobary bolo letecky dopravených 3.000 prepraviek vody, ktorých distribúciu zabezpečí Indický Červený kríž. Zamestnanci plniacich závodov poskytli aj oblečenie a finančné príspevky, aby pomohli pri poskytovaní pomoci v týchto oblastiach.
V Thajsku naša spoločnosť poskytla viac ako 800.000 fliaš vody postihnutým oblastiam na juhu krajiny. Okrem toho Haad Thip PCL, partner spoločnosti Coca-Cola, zodpovedný za južné provincie Thajska, venoval 100% svojej kapacity na výrobu pitnej vody, ktorá bola darovaná obetiam. Súčasne viac ako 30.000 súprav na prežitie, obsahujúcich základné potraviny a oblečenie, bolo rozdelených medzi príslušníkov rôznych spoločenstiev, žijúcich na juhu krajiny. Veľké stavy boli poslané do Krabi, Phang Nga, Takua Pa a Ranong, aby poskytli dočasné prístrešie obetiam katastrofy. Do našej pobočky v Bangkoku sme dodali príručné pokladnice a škatule na oblečenie, do ktorých naši zamestnanci môžu ukladať finančné dary, oblečenie alebo obuv, a ktoré budú poslané obetiam na juhu Thajska. Zorganizovali sme aj ambulantný odber krvi, v rámci ktorého naši zamestnanci môžu darovať krv, aby pomohli obetiam katastrofy. Medzitým boli poskytnuté Červenému krížu v Thajsku peňažné príspevky, ktoré mu majú pomôcť pri bežných činnostiach súvisiacich s katastrofou, ako aj pri jeho dlhodobejších činnostiach, súvisiacich s rekonštrukciou spoločenstiev, postihnutých tsunami. Prispeli sme aj na prebiehajúce záchranné činnosti thajského kráľovského letectva.
Na Srí Lanke naša spoločnosť vytvorila fond pre pomoc obetiam katastrofy, aby podporila zamestnancov a ich rodiny, postihnuté krízou. Súčasne prispievame k činnostiam, zameraným na pomoc a obnovu, ktoré organizujú v celej krajine vládne organizácie a iné inštitúcie, napr. úrad ministerského predsedu, UNICEF, Červený kríž a mediálne inštitúcie, pôsobiace ako zberné centrá. Vzhľadom na naliehajú potrebu čistej pitnej vody sme spolupracovali s podpornými organizáciami pri dodávkach tisícov prepraviek balenej pitnej vody do veľmi postihnutých oblastí. Prvých 5.000 prepraviek (60.000 fliaš) pitnej vody bolo dodaných do Hambantota, Galle, Ampara, Trincomalee a Jaffna, za ktorými nasledovalo ďalších 90.000 litrov vody. Zamestnanci poskytli finančné príspevky a darovali oblečenie, mzdu a potraviny, ktoré boli potom dopravené do zničenej východnej provincie a rozdelené našimi kolegami. Zamestnanci sa pripojili aj k pracovnej brigáde, aby podporili úsilie o rekonštrukciu a obnovu. Keďže školy začínajú znovu fungovať, členovia vedenia a partneri cestujú do rôznych oblastí, aby rozdali školské aktovky a fľaše na nápoje postihnutým deťom. Naša miestna prevádzka spolupracuje s ministerstvom školstva pri obnove a rekonštrukcii škôl pomocou prostriedkov, ktoré poskytla spoločnosť Coca-Cola.
Na Maledivách sme poskytli materiálnu pomoc a podporu, vrátane dodávok pitnej vody. Doteraz sme tam dodali 20.000 prepraviek jednolitrových fliaš vody Kinley.
V Malajzii spoločnosť Coca-Cola dodala stovky prepraviek nápojov pre pomocné centrá a pomocných pracovníkov v mestách Penang a Kedah, dvoch severných štátoch, vážne postihnutých katastrofou. Naši kolegovia poskytli aj peňažné príspevky Malajskému Červenému polmesiacu a nevládnej organizácii Mercy Malaysia (Milosrdenstvo Malajzia) na obnovovacie úsilie a sirotince. Zamestnanci poskytli Malajskému Červenému polmesiacu aj prikrývky, oblečenie a osobné príspevky. Niektorí naši zamestnanci pomohli aj pri hromadnom varení jedla pre obete tsunami v sídle Malajského Červeného polmesiaca. Uvarené jedlo bolo potom dopravené do pomocných centier v Penang a Kedah.
Zo Singapúru sme dodali viac ako 132.888 1,5-litrových fliaš pitnej vody do Indonézie a na Srí Lanku. Vodu rozdelila singapurská armáda a organizácia Mercy Relief. Zamestnanci v Singapúre prispeli organizácii Mercy Relief aj nepeňažnými darmi, ktoré boli rozdelené na Srí Lanke a v Indonézii, napr. potravinami, oblečením, prikrývkami, stanmi a obuvou, a osobne finančne prispeli aj Červenému krížu v Singapúre.
Vo Vietname spoločnosť spolupracovala so svojím partnerom – plniacim závodom pri zriaďovaní podpornému fondu pre obete tsunami a zamestnanci regionálnej pobočky Coca-Coly v Indočíne venovali fondu svoju jednodňovú mzdu.
V Afrike boli poskytnuté finančné príspevky na pomoc v postihnutých oblastiach, medzi ktoré patria Somálsko, Seychelly, Keňa, Tanzánia, Maurícius a Madagaskar. Spoločnosť úzko spolupracuje so svojimi partnermi pri hľadaní najúčinnejších spôsobov, ako pomôcť tým, ktorých táto tragédia pripravila o ich najbližších a o živobytie.

Proces obnovy si vyžiada dlhodobé a sústavné úsilie, a my sme odhodlaní poskytovať podporu a pomoc bez ohľadu na to, ako dlho tento proces potrvá.
 

Vyberte región